NASI GORENG SEREH
(Gebakken rijst met citroengras)
Ingredienten :
150gr Bruine rijst
80 gr Kipfilet zonder vel
2 stuks Eiwit
50 gr Gele zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden
15 gr Paprika, in kleine blokjes gesneden
15 gr Erwten
1 theelepel Zoete sojasaus
1 takje Basilicum
1 tl Koolzaadolie
Zout, naar smaak
Peper, naar smaak
Champignonbouillon, naar smaak
2 stokjes sereh (citroengras), dun gesneden
1 teentjes sjalotten, dun gesneden
1/2 teentjes knoflook, dun gesneden
1 blad limoenblaad
Bereiding :
1. Verhit olie in een koekenpan, voeg de gesneden kruiden toe en bak tot ze geurig zijn.
2. Voer de kipfilet en het eiwit in, kook tot het gaar is.
3. Voer de groenten en bruine rijst in, breng op smaak, verhoog het vuur en kook een paar minuten.
4. Zet het vuur uit, klaar om te serveren.
Garneer de nasi goreng met 1 stuk spiegel ei en natuurlijk niet te vergeten heerlijke gebakken uitjes.
Serveer er 1 eetl atjar tjampoer en rauwkos bij.
SAMBAL BAWANG MENTAH
(rauw sambal)
Ingredienten :
6 stuks Rode chili
6 stuks Cayenne peper
3 teentjes Knoflook
1 tl Canola-olie
Zout, naar smaak
Champignonbouiillon, naar smaak
Bereiding :
1. Kneed alle ingrediënten door elkaar.
2. Voeg een beetje canola-olie toe en breng op smaak
ACAR
(atjar)
Ingrediënten :
125 ml Water
62,5 gr Suiker
75 ml Rijstazijn
5 gr Zout
2 teentjes Sjalotten
5 stuks Groene pepers
100 gr Komkommers, in kleine blokjes gesneden
100 gr Wortel, in kleine blokjes gesneden
Bereiding :
1. Kook water, suiker, rijstazijn en zout tot het kookt en de suiker oplost.
2. Zet het vuur uit, voeg de sjalotten, groene pepers, komkommer en wortel toe.
3. Koel af en bewaar vervolgens in de koelkast.
BAKSO AYAM
(kip gehaktballetjes)
Ingrediënten :
500 gr kipfilet gehaakt
2,5 eiwitten (van ongeveer 3 ei)
100 gr ijsblokjes
75 gr tapiocameel
1/2 tl bak poeder
5 teentjes knoflook
2,5 tl gebakken knoflook
zout, naar smaak
poeder peper, naar smaak
champignonbouillon, naar smaak
bouillon :
1500 ml gehaktbal stoofpot overgeleven water
5 stokjes selderij, dun gesneden
5 stokjes bosuien, dun gesneden
5 teentjes knoflook,
50 gram champignons
350 gr tofu
150 gr pakcoy, geblancheer
200 gr glassvermecili, soak in hot water
250 gr witte radijs
7,5 el pinda
gebakken uitjes, naar smaak
bereiding :
1. Meng al het gehaktbal ingredienten in food processor.
2. Maal tot een gladde en gelijkmatige verdeling.
3. Verwarm het gekookte water in de pan.
4. Leg het gehaktbaldeeg, kook 5 minuten tot de gehaktballetjes drijven.
5. Voeg stukjes bleekselderij, bosuien, knoflook, champignons en tofu.
6. Breng aan de kook en breng op smaak.
Sambal Bajak
Totaal resultaat: 350 gr
Ingrediënten :
64 gr Sjalotjes
5 teentjes Knoflook
300 gr rode pepers
1 Tomaat
1 stokje citroengras
3 citroen bladeren
15 gr Gula merah / palm suiker
1 el Zoete sojasaus / kecap manis
1 el Terasi
3 el canola-olie
Zout, naar smaak
Suiker, naar smaak
Champignonbouillon, naar smaak
bereiding :
1. Verhit de olie in de pan.
2. Voeg sjalotjes, knoflook, rode pepers, tomaat toe,
bak tot ze geurig en verwelkt zijn.
3. Gebruikt blender of vijzel.
4. Giet vervolgens in de pan, doe de andere ingrediënten,
kook ongeveer 10-15 minuten.
5. Kook op laag vuur, breng op smaak